Mereka Sudah, Awak Bila Lagi??

~~Welcome~~

Ini adalah blog peribadi kepunyaan seorang perempuan kampung :)

Sunday, November 11, 2012

Tips Urus Diri Apabila Sibuk

Assalamualaikum wbt...

Selamat petang & Selamat Hari Ahad!

Ape aktiviti korang cuti ni? Mesti ramai yang pergi holiday kan..samada bersama keluarga ataupun bersama kawan-kawan. Maklumlah..budak sekolah pon dah mula bercuti, jadi pasti ramai yang buat plan bercuti bersama keluarga kan. Masa ni lah nak luangkan masa bersama ahli keluarga. Kalau hari-hari biasa semua orang sibuk, parents sibuk cari rezeki, anak-anak pulak sibuk dengan study. Bagi keluarga aku..kitorang takde plan bercuti semua tu. Yelah..kitorang ni keluarga yang sederhana..kalau dulu time cuti sekolah ni aku duduk kat rumah je. "Makan. Tido. Main. Tengok tv." 

Dan hujung minggu ni aku habiskan sepenuh masa di dalam bilik. Semalam je aku keluar untuk beli barang. Hari ni aku kena pulun siapkan seberapa banyak keje yang aku mampu. Ye..aku ade baaaaaaaanyak sangat keje yang tertangguh. Dari data FYP....sampailah assignment  CTU yang tak berusik lagi.

Tadi..sedang aku scroll down fb. Aku terbaca post menarik dari Dato' Prof. Ir. Dr. Sahol Hamid Abu Bakar (Vice Chancellor UiTM). Post beliau berkaitan dengan tajuk entri aku ni. Sangat berkaitan jugak lah dengan masalah yang sedang aku hadapi sekarang. So, aku nak kongsikan dengan korang semua ape yang beliau post.


"Pernah dulu orang tanya saya, macam mana nak urus diri kalau sibuk. Dulu pernah jadi seorg buruh kontrak, penjual kuih dan pelajar serentak. 

Untuk menjadi seorang multi-tasker yang baik, saya cuba untuk mematuhi kayu ukur yang saya tetapkan iaitu:

Perlulah kita untuk melaksanakan tanggungjawab akademik/bukan akademik
tanpa mengurangkan kekerapan solat dan amalan wajib lain, 
tanpa membuatkan 

kita lewat ke kelas (dengan alasan penat, mengantuk,atau malas)
tanpa membuatkan kita kalut-kalut nak siap coursework (dan akhirnya meniru),
tanpa membuatkan keputusan peperiksaan merudum
tanpa membuatkan kita lupa mak ayah.
tanpa lalai mengingati Allah. "
InsyaAllah kalau semua kriteria di atas dipenuhi, maknanya tak tersasar jauh dari landasan kebenaran dan kita adalah pengurus masa yang terbaik.

Walaupun susah, tak salah kalau cuba. Cubalah."


(sumber: Fb Dato' Prof. Ir. Dr. Sahol Hamid Abu Bakar)

 [sumber gambar]
Macam ni lah gambaran situasi aku sekarang 





10 comments:

Fendy said...

skrg memg busy...huuh

tirahzairi said...

keje bnyk xciap agi...sobsss =(

Azhafizah Md Nor said...

thanks sharing..really missed time study..rindu UiTM indeed (=

tirahzairi said...

First GA tirah : pemenang http://tirahmaganda.blogspot.com/2012/11/first-ga-by-tirahzairi-and-winner

محمد رازيق said...

memang bz lately. btw tq sharing tips.

cik EPAL said...

wahh nice tips! :)

zainatul abu bakar said...

@Fendy, @tirahzairi banyakkan bersabar naaa..kita serupaaa!! hehe

zainatul abu bakar said...

@Azhafizah Md Nor: Hai senior! hehe

zainatul abu bakar said...

@Muhammad Raziq: Tq sudi singgah

zainatul abu bakar said...

@cik Epal: Wahh terharuuuu CE baca entri kite, hehe