Mereka Sudah, Awak Bila Lagi??

~~Welcome~~

Ini adalah blog peribadi kepunyaan seorang perempuan kampung :)

Sunday, February 16, 2014

Simple Yet Sweet Hijab Style! (with pictures)

Assalamualaikum wbt...


Baru-baru ni Zai ada dapat request dari kawan. Actually, request kedua. Sebelum ni dah pernah kawan lain yang request. Request ape? Request suruh Zai ajar dia pakai shawl macam Zati katanya. Zati tu kawan kitorang. Dia la yang paling selalu (or should I say setiap hari? ahaha) pakai shawl style macam tu masa study dulu. Zai? Zai ikut mood dan ikut shawl. Selalunya Zai pakai style macam ni time keluar jalan-jalan. Takat dengar lecture tu Zai pakai tudung bawal je. Time terlebih rajin je pakai shawl. Hahaha.


Kalau nak tau style hijab yang macam mane?..korang kena baca sampai habis entri ni la :p



1. Ambil sehelai shawl yang panjang (bila panjang senang nak buat macam-macam style)


2. Bahagikan shawl anda sebelah panjang dan sebelah lagi pendek. Zai buat sebelah kiri pendek, sebelah kanan panjang. Tapi terpulang lah pada keselesaan anda. Mana-mana pun boleh! Kemudian pin kan shawl anda J


3. Ambil shawl sebelah kanan yang panjang 


4. Shawl tadi dibawa ke sebelah kanan area telinga anda (macam dalam gambar). Step ni akan determine labuh mana shawl yang kita nak.


1  5. Lebihan shawl yang kat depan tu bawak juga ke area telinga belah kanan


1  6. Kemudian pin kan lebihan shawl yang kat depan td dengan shawl yang mula-mula dibawa ke area telinga kanan tadi tu. Paham kan? Refer gambar ok J



Tadaaa!! Dah siap! Itu aje. simple kan? Guna dua pin je. Tapi kalau nak lagi kemas secure la kedua-dua bahu dengan pin supaya tak gerak.  Kalau korang perasan la, kita tak buat apa-apa pun dekat shawl belah kiri yang pendek tu. Biar gitu aje.


Sekian tutorial hijab dari perempuankampungmoden.blogspot.com. Selamat mencuba. Hee :D



16 comments:

Farah Waheda Wahid said...

simple and nice... betul bila panjang senang nak digayakan...

Ayu azmir said...

ooo.... macam tu rupanya... sy teringin nak pakai shawl... bila nak pakai da tak tau ... pua belajar kat internet... tapi kali ni mudah pulak... pati cuba harap menjadi la hendaknya....

Ayu azmir said...

ooo.... macam tu rupanya... sy teringin nak pakai shawl... bila nak pakai da tak tau ... pua belajar kat internet... tapi kali ni mudah pulak... pati cuba harap menjadi la hendaknya....

zainatul abu bakar said...

Kann..macam2 gaya bleh try. Kalo shawl pendek agak terbatas

zainatul abu bakar said...

Cuba la kak..senang je :)

Muhammad Taufiq said...

Hye, saya suka baca blog awak, baru2 ni saya baru blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

alia azmi said...

thanks kongsi tutorial ni. suka !

Time Traveller said...

Bagus la.. siapa kata bertudung tak boleh berseni kan :D

Sarip Kumbang said...

lepas ni boleh lar gua cuba.kihkih >_<



oh ya,slmt bekenalan.

El Janna said...

yeahh boleh cuba ni^^

zainatul abu bakar said...

Cuba jangan tak cuba ^_^

zainatul abu bakar said...

Boleh jer kalo nak jd saripah! Hahahaha. Jangn marah aaaa gurau2 jer. Salam kenal :)

zainatul abu bakar said...

Kannn...thanks TT slalu singgah sini :)

Cik Yaya said...

nice....
sebenarnye sama je dgn cara yaya pkai..hehe xpernah ubah pon sebab itu satu2nya cara (bg yaya la) yg simple+menutup dada+labuh=suke sgt.^,^

Puan Kutu said...

dah tak sempat bershawl la sibuk dengan anak kecik.hehe

Tiffany Lim said...

Agen Bola
Agen SBOBET
Agen Judi
Bonus
Prediksi Bola Jitu
Pendaftaran