Mereka Sudah, Awak Bila Lagi??

~~Welcome~~

Ini adalah blog peribadi kepunyaan seorang perempuan kampung :)

Monday, March 31, 2014

Random Things...

Assalamualaikum wbt...


Syukur alhamdulillah masih diberi peluang hidup diatas muka bumi ini lagi dan syukur juga masih sempat update blog sebelum berakhirnya bulan Mac. Err, apa khabar blogger-blogger gigih semua? ^_^


Entri kali ni Zai nak recap sikit tentang segala hal yang berlaku sekitar bulan Mac. Kalau perasan la kan, entri terakhir Zai <<Tutorial Simple Yet Sweet Hijab Style>> adalah pada bulan lepas. Itu lah satu-satunya entri untuk bulan lepas. Haha. Apa yang korang nampak? -Blogger Pemalas???Dush-dush Mallet . Sampai hati pikir macam tu. Huhuhu T_T. Malas tu ada la sikit...kihkih. Well, manusia kan. 

1) La la la la Kerjalah!

La la la la hari-hari kerja!
La la la la bosan dengan kerja......(sambung sendiri)

Amboi intro saja letak lirik lagu Meet Uncle Hussain, La la la Kerjalah!. Ok lah Zai nak berterus terang kat sini yang Zai sebenarnya dah kerja. Tapiiiiiiii....jangan dok mula bayang kerja dalam pejabat bawah ekon tu. No no no. 

Takdelah...kerja biasa-biasa jerr. Kerja kedai kasut since bulan lepas. Nak kerja berkaitan dengan bidang (food tech) macam takde bayang harapan lagi setakat ni. Jadinya kerja la kat kedai kasut tu dulu. Nak cari kerja kat pekan Zai ni pun susah jugak. Sebabnya kebanyakan kedai dah ada pekerja tetap. Mak pulak tak bagi kerja yang sampai malam. Yelah Zai ni perempuan, naik moto sorang-sorang pulak tu. Nasib la jumpa kerja kosong kat kedai kasut ni aritu. Tapiiiiiiiiiii.....(hai berapa banyak tapi daaaa)

Zai ni pekerja part time je. Bila dorang panggil datang kerja, baru la datang. Cuma bulan 3 ni la yang setiap hari dorang panggil sebabnya bos bersalin. Gaji pun tak tetap. Kalau sehari penuh kerja dari pukul 9 am - 6.30 pm dapatlah RM 35. Ehh tapi bos kita ni pun panjang akal jugak..takdanya dia nak suruh kita datang pukul 9 je...selalunya dia suruh datang 11 la 11.30 la 12 la (alasan: sekarang ni orang kurang) Yela takdenyalah dia nak bayau RM 35, so bila dia suh masuk kol 11 tu dia bayau ikut jam la. Sejam RM 3.50. Bijak tak? Nak cut cost punya pasal letteww ~~~

Ermmm takpelah, Zai tak kesah pun. Yang penting ada la duit poket untuk diri sendiri. Lagipun setakat duduk pekan kecik macam Kuala Pilah ni bolehla, kos hidup tak tinggi sangat. Duduk rumah sendiri pulak tu kan. Atleast sekarang ni rasa la diri ini lebih berguna daripada dok rumah tak buat apa kan. Orang pun benci kot :p


Arghhhh cantiknya!! (sumber : google)


2) Pagi untuk online

Memandangkan Zai ada sedikit masa pada waktu pagi, maka dengan itu Zai gunakan waktu itu sebelum pergi kerja untuk online. Seminggu tu lebih kurang 2, 3 kali je kena masuk kerja pukul 9 (sebab kawan lagi sorang cuti). Sebelum dapat kerja ni dulu pun memang Zai online pagi-pagi. Yelah waktu pagi ni line laju sikit.

Pagi tu lah masenya Zai cek email, hantar resume, search job bagai. Ada bagusnya buat benda ni semua waktu pagi tau. Semenjak Zai duduk rumah lepas habis praktikal dulu Zai dah takda tido balik lepas subuh. Kalau zaman study dulu jangan harapla...mesti nak tido jugak walaupun sekejap. Sekarang ni kalau tak kerja pun memang Zai tak tido lepas subuh tu. 

Dan kalau Zai nak update entri pun, pagi je lah masa yang ada. Bukan tak nak update waktu malam..tapi petang dan malam dah susah sikit nak online sebab line internet dah slow. Maklumlah duduk kat kampung kan. Nak lagi dah kerja ni, takda mood nak update malam-malam. Malam...mata ni nak tertutup je. Letih aihhh!. Jadi, pagi je lah masa yang ada untuk update blog. Bila semua benda nak buat waktu pagi, adalah yang terabai sikit. Sape yang terabai?? Blog kesayangan ni lah haaaa. Cian dia tu. Hihihihi.

(sumber: google)

3) Misteri MH370

Dalam bulan Mac ni juga dunia dikejutkan dengan misteri kehilangan kapal terbang MAS MH370 bila dilaporkan tiba-tiba hilang dari radar pada awal pagi 8 Mac yang lalu. Macam-macam spekulasi yang timbul sejak hari pertama kehilangannya. Bagi Zai pihak media (terutamanya media asing) kena telus la dalam berita yang disampaikan. Jangan lah cuba putarbelitkan kenyataan dan sebagainya. Kalau perbezaan bahasa menjadi satu masalah, tolonglah rujuk dengan media kita. Tapi mostly sidang media dalam English kan. Hanya 1.2 soalan je yang dijawab dalam bahasa melayu. Mohon sangat pihak media jangan cuba keruhkan keadaan. Tolong lah! Laporkan exactly apa yang pihak Malaysia sampaikan. Teringat dengan apa yang Datuk Seri Hishamuddin cakap dalam satu temubual. Dia kata "They like to hear and read bad news because it sell! " (lebih kurang macam tu la ayat dia). 

Tapi memang betul kan? Sapa yang nak baca kalau tajuk besar dalam akhbar tu: 


"Malaysia dipuji kerana usaha SAR MH370" (boring!) 

Cuba kalau letak tajuk macam ni:

"Malaysia sorok maklumat berkaitan kehilangan MH370 sejak hari pertama!" (sensasi lagi kebabom! Pukul 11 pagi atau lebih awal dah licin surat khabar dekat kedai tu kan)


Never lose hope!



NotaKaki: Semua tajuk akhbar diatas adalah contoh semata-mata!!. Hanya bertujuan untuk menunjukkan perbezaan antara berita yang baik-baik adalah tidak laku berbanding dengan berita yang buruk-buruk. Orang suka baca berita yang sensasi je. Lumrah la kan. Manusia. So, jangan cuba buat spekulasi pulak pasal entri ni :P




13 comments:

Farah Waheda Wahid said...

kasut tu cantik...

luqman zakaria said...

xpelah kerja part time pon..at least kerja kan..insyaallah kalau ade rezeki dapatlah keja dalam bidang food tech tuh..amin :) happy blogging yer.

zainatul abu bakar said...

Kannnnnnnn...zai dah jatuh cinta dengan semua benda warna purple. Hahaha

zainatul abu bakar said...

Tq luqman..amin amin. Awk pn happy blogging:)

Cik Yaya said...

salam..=)

yup..bulan mac ni memang penuh dgn misteri..khlangan MH370 mmg ckup mmbri kesan seluruh rakyat negara ni...

Akak Adek said...

hari2x kerja - bosan dgn kerja -haha, lawak la sis ni...

apepun, bila time gaji -mmg la yahooo...! kena byr hutg itu ini pula hehe

*erk, tajuk y tu mcm gempak...sure la licin... -____^

zainatul abu bakar said...

Betul tu..terkesan sangat. Nmpk lah jgk umat islam bersatu menunaikan solat hajat

zainatul abu bakar said...

Yup tgh tggu gaji ni..hehe

Azhafizah Md Nor said...

Zai keje kat Pilah kat kedai kasut mana? kot² ade tersinggah kan.

Munirah Mohamed said...

salam akak, boleh tak nak tanya akak pasal kos akak ni. i need your help please. tapi taktau nak contact akak cammane hmmm

zainatul abu bakar said...

Wslm..boleh ape salahnya. Boleh email akk zainatul.abubakar@gmail.com
p/s: sori eh klo reply lmbt skit

Munirah Mohamed said...

kak, saya dah email dah. if you dont mind, please check your email. thanks kak zaiii :)

Tiffany Lim said...

Agen Bola
Agen SBOBET
Agen Judi
Bonus
Prediksi Bola Jitu
Pendaftaran