Mereka Sudah, Awak Bila Lagi??

~~Welcome~~

Ini adalah blog peribadi kepunyaan seorang perempuan kampung :)

Thursday, March 21, 2013

Internship!

Assalamualaikum wbt..selamat malam! :D



Uhuk Uhuk (batuk-batuk manje)..ape khabar cik blog? Lame tidak ketemuan yaa. Erm..lebih kurang 2 bulan mungkin. Hehe. Maaf ye. Kalau blog ni bernyawa..aku yakin dia pasti menyampah ber'tuan'kan aku. Erkk.. Yelah ape tidaknye, update jarang sekali. Kalau di rumah Kuala Pilah..internet pulak takdo. Kalau dah ado internet, den pulak maleh. Penyakit..penyakit.hihi.

Well, bila ter'post' nye entri ni, maka korang taulah yang aku sekarang dah dapat balik semangat berblogging. Berblogging sangaaaat, heh! Untuk entri kali ni aku nak ceritakan perkembangan terbaru aku sekarang. Walaupun aku tau korang taknak amik tahu pon :( Tskk Tskk.

Setelah habisnye exam aritu (exam terakhir di uitm) dan setelkan pasal thesis..maka aku pon pulang ke kampung halaman untuk bercuti sebelum mula berpraktikal. Tempat praktikal ni aku carik mase tengah bergelumang dengan penyiapan thesis. Ya Allah stresss tau. Dan aku mengaku yang aku tak carik betul-betul pun sebenarnye. Mane-mane tempat yang terima aku praktikal kat sane..aku pegi. Tu je. Aku tak call pon mane-mane company yang aku dah hantar surat tu untuk follow up. My bad :( Adik-adik jangan ikut perangai ahkak ko ni.hehe.

Banyak jugak surat yang aku pos..satu pon haram nak reply. Kalau tak nak terima pon..reply la acceptance form tu, bagitau permohonan untuk praktikal kat situ ditolak ke hape..macam membazir je surat-surat yang di pos tu! Lepastu..lecturer aku bagitau ade kilang kat nilai yang amik budak praktikal. Jadi aku pon call, tanye diorang amik student praktikal ke tak. Then, diorang suruh aku email surat and resume. Aku pun email..dan taraaa esoknye aku dah dapat jawapan.

Maka..pada 4 Mac yang lalu, bermulalah praktikal aku di Nilai. Kilang ni kilang buat juice, kordial, concentrate.. Susah jugak nak carik kilang ni. Awal Februari lalu, aku yang dibawa oleh abangku..pergilah ke Nilai, mencari lokasi kilang ni. Masyaallah..pening kepala nak carik. Aku pon satu..check laa fesbuk diorang ke hape..mane tau ade peta ke. Hmm terbukti ade! Sebab baru-baru ni aku ade add fesbuk kilang ni..menyesal pulak tak tengok awal-awal. My bad lagiiii, grrr.

Oh ye lupe nak cakap..kilang ni takla besar mane. SME (Small and Medium Enterprises). Jangan la dibandingkan dengan kilang coca-cola ke hape. Kecik-kecik pon banyak eksport ke luar negara tau! Hmm..keje aku setakat ni, duduk kat pejabat je. Buat keje -keje pejabat..semenjak dua menjak ni je banyak buat keje QA (Quality Assurance). Tapi yang tak bestnye aku sorang je praktikal kat sini. Budak-budak dari U lain pon takde. Tapi sebelum aku datang ade ramai budak praktikal, cuma time aku masuk..diorang dah habis :( Tak kene time betul!hihi

Apa-apa pun aku tabahkan hati. Biarlah sorang-sorang. Moga dapat belajar banyak bende baru kat sini. Erm oklah setakat tu je la aku nak cerita, malas cerita lebih-lebih :DD




Keje-keje pejabat :)



Terasa macam orang penting pulak bila tandatangan ku diperlukan,hehe



Bos mintak aku asingkan ikut currency


Till we meet again,
- Zai -



3 comments:

Siti(zoey) said...

insyaallah,sorang2 pun blh.cayok2.

PUTRI INTAN said...

wahhhh semoga berjaya ye . :)

Azhafizah Md Nor said...

selamat berpratikal di tempat baru ni.rajin2 berkerja dan selamat menuntut ilmu orang bekerja (: take care dear.