Mereka Sudah, Awak Bila Lagi??

~~Welcome~~

Ini adalah blog peribadi kepunyaan seorang perempuan kampung :)

Wednesday, December 18, 2013

Interview Dietitian

Assalamualaikum wbt..


Mula-mula sekali al-fatihah untuk pelakon Azean Irdawaty yang telah kembali ke rahmatullah malam tadi. Oh ye, aku nak cerita ni. Minggu lepas, 11/12/2013 (Rabu) aku ada interview. Tengok tu, cukup seminggu baru nak cite. Haha. Interview ni untuk jawatan Dietitian dekat Salam Senawang Specialist Hospital. Punya la lama aku tanam anggur kat rumah ni, baru ler nak dapat interview. Tapi, apapun syukur la ada yang sudi panggil interview. Kihkih.

Daripada mula aku dapat call suruh datang interview ni aku dah risau sebenarnya. Yelah, dietitian kot! Aku kan budak foodtech. Mana lah focus sangat dekat diet. Ada 1 subjek je kot yang aku belajar pasal nutrition. Tapi nasib baik la pihak hospital ni call awal, jadi dapat la masa seminggu aku nak study balik nota nutrition. Hewhew ~~

Antara soalan-soalan yang ditanya adalah seperti berikut (amboi skemanya!):

  • Tell me about yourself? (soalan wajib dalam mana2 interview, so be prepared! hehe)
  • What do you understand about HACCP since you are doing your practical training at industry (factory)?
  • Can you explain how do you involve in maintaining HACCP at your work place. Give one example of production e.g sauce, ketchup etc
  • I read in your resume, you are involve in renewal of Halal cert. Could you explain what you do or the procedures?
  • What do you understand about food pyramid?
  • If someone with BMI>25 (overweight) come to you, what would you advice him/her?
  • If you have a diabetic patient, what kind of diet would you advice him/her to take?
  • Have you ever involved in program where you talk about diet/nutrition? (lebih kurang camtula soalan dia)
Hmm seingat aku itulah soalan-soalan yang ditanya. Aku pulak orang pertama yang sampai dan orang pertama yang di'interview'. Cuak weh. Sebelum masuk tu sempat la aku berbual-bual dengan sorang ni, nama die Qila budak ukm (kalau tak silap aku la, maaf aku cepat lupa). Dia pon datang untuk interview yang sama dengan aku. Aku sempat la risik2 dia. Dan memang betul pun andaian aku bahawa die budak dietitian! huhuhu. Dalam hati aku, hmm 99% aku percaya yang aku lah satu-satunya budak foodtech yang mencemar duli datang interview dietitian hari ni. Hahahha. Tapiiiiii kan, bagus jugak course aku ni sebab foodtech boleh kerja macam-macam. Nak jadi foodtech (ofcourse) boleh, dietitian boleh, nutritionist boleh, QA/QC boleh. Hihihi

Sebenarnya kan, aku tergamam sebentar masa diorang tanya aku pasal HACCP dan yang berkaitan dengan praktikal. Aku boleh jawab lebih baik daripada apa yang aku jawab masa tu. Aku pulak tak prepare pasal tu. Yang aku pulun baca pasal nutrition dan diet orang sakit. Huhuhu. My bad! Ok lepas ni kena prepare pasal praktikal jugak. Apapun aku dah buat yang terbaik, sekarang tinggal doa dan tawakkal pada Allah. Hopefully, aku dapat keje tu. Dah lama sangat mengangur, dah nak habis tahun 2013, rasa macam useless je. Ni bulan ke 5 dok umah. Dah ramai pulak tu kawan-kawan yang dah keje. Stresss!

Adios!





 

9 comments:

nohas said...

Banyakkan berdoa..InsyaAllah, akan berjaya..

Time Traveller said...

Moga mereka yg meng"interview" itu di lembutkan hati untuk menerima anda berkerja .. :D
banyak kan berdoa juga :D

Azhafizah Md Nor said...

All the best zai..InshaAllah ada rezeki zai tu..usaha dan doa ye :)

zainatul abu bakar said...

Tq nohas..amin :)

zainatul abu bakar said...

Insyaallah..amin :)

zainatul abu bakar said...

Tq k.fiza..amin :)

Azhafizah Md Nor said...

Assalamualaikum..Fiza dah promote Blog zai dalam kategori novel online.Thanks join :)

http://www.azhafizah.com/2014/01/baca-novel-online.html

fatiha zainal said...

insyaallah..kalau dah rezeki takkan kemana. goodluck !

i am S!L4H.. said...

hehe nervous nye nye interview. ahaks

good luck utk result~~